Duurzaam

Samen met de natuur

De kerstbomenakkers zijn een mooi plaatje in het landschap en bieden een bijna natuurlijke habitat. Maar we zijn ook tegelijkertijd verantwoordelijk voor de omgeving om ons heen. Hoe fijn is het dan om van een kerstboom te kunnen genieten die in harmonie met de natuur is geteeld.

Het is onze passie kerstbomen te kweken in harmonie met de natuur. Een mooie kerstboom is haast onmogelijk biologisch te telen. Maar we kunnen wel veel doen. En dat doen we op onze manier.


Dieren

We bestrijden ongewenste insecten zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden die in de randen van de kerstbomenakker leven. Het meeste trots zijn we op onze medewerkers lieveheersbeestjes. Haasjes mogen over het veld huppelen, fazanten paraderen over de paden. Maar ook een ree die een enkele jonge aanplant beschadigt, mag dat doen. Het is veel te mooi om een ree te zien in de omgeving. En als er een boom uitvalt door schade, dan wordt dat geaccepteerd.


Onkruiden

De laatste jaren is het gebruik van chemische onkruid bestrijdingsmiddelen al sterk verminderd. In plaats van de ouderwetse chemische bestrijding wordt bij jonge plantjes vaak geschoffeld. Bij grotere bomen wordt het onkruid gemaaid. En er wordt ook vaker onkruid toe gelaten op de akker. Een bijzonder mooi effect hiervan was de verschijning van het Sint-Jacobskruid. Als je dan de geel zwart gestreepte rupsen op dit kruid ziet, en dan ook nog de prachtige rode Sint-Jacobsvlinder, dan is dat een mooie beloning voor de gekozen wijze van onkruid beheersing.

Rode Sint-jakobsvlinder
De Geel zwarte rups

Maar hebben we nog geen natuurvriendelijke methode vonden de beheersing van kweek (Elytrigia repens). Een gras met lange wortelstokken. In plaats van een bosje kweek pleksgewijs chemisch te bestrijden, hopen we hier nog een oplossing voor te vinden.


Retourbomen of Adoptiebomen of Weesbomen

Omdat de bomen al veel in harmonie met de natuur geteeld worden is terug planten van bomen na de kerst minder van belang. Maar toch merken we dat terug planten veelal een goed gevoel geeft. Bomen die na de kerst terug gebracht worden en nog verder kunnen groeien, zetten we dan ook terug in het veld.

Behalve die weesbomen zijn er ook altijd nog de niet herplantbare bomen. Hopelijk worden in de toekomst deze allemaal, via bijvoorbeeld de gemeente, ingezameld. Die gaan dan naar een composteerbedrijf en kunnen wij de compost gebruiken voor de teelt van nieuwe bomen.

We streven voortdurend naar verbetering. Als er ideeën zijn, we horen graag we hoe we nog verder kunnen gaan in een teelt gezamenlijk met de natuur.

Zo kunnen we tijdens de kerst met een goed gevoel genieten van een prachtige boom geschonken door de natuur.